Aeropress – co to jest?

Gdy zależy nam na łagodnych, delikatnych oraz naturalnych nutach smakowych wykorzystanie Aeropressu jako jednego ze sposobów parzenia kawy będzie najlepszym rozwiązaniem. Dzięki temu prostemu urządzeniu mamy możliwość nieco poeksperymentować z procesem zaparzania kawy zarówno wśród profesjonalnych baristów, jak i miłośników czarnego napoju, którzy wolą delektować się kawą w domowym zaciszu. Czym właściwie charakteryzuje się aeropress? O tym przekonasz się, czytając poniższy artykuł.

Czym jest aeropress?

Aeropress to bardzo łatwe w użytkowaniu urządzenie, dzięki któremu przyrządzisz kawę w domowym zaciszu. Co więcej, jego niewielkie rozmiary umożliwiają zabranie sprzętu na rekreacyjny wyjazd czy w dłuższą podróż. Ponadto jest trwały, dzięki temu nie musimy się martwić, że szybko się uszkodzi w wyniku użytkowania. Jest bardzo praktyczny oraz łatwy w przygotowaniu, dlatego wiele osób rozpoczyna swoją przygodę ze sposobami parzenia kawy właśnie od tego urządzenia. Metoda zaparzania jest na tyle łatwa, że można wykonywać ją w domowym zaciszu. Aeropress cechuje się także łatwością w przenoszeniu, dzięki czemu zmieści się dosłownie wszędzie.

Działa na bardzo prostych zasadach, podobnie jak strzykawka. Zmieloną kawę zalewa się wodą, a następnie pod ciśnieniem przeciskamy przez papierowy lub metalowy filtr kawę, pozbywając się tym samym fusów.

Aeropress składa się z cylindra zaparzającego, tłoka, sitka i kolby, filtra (dopasowanego do sitka), mieszadełka oraz lejka.

Jaka kawa do aeropressu?

Do zaparzania kawy w tym urządzenie możemy używać kawy ziarnistej, uprzednio zmielonej w młynku, co nada jej świeżego oraz aromatycznego zapachu i smaku. Niekiedy do parzenia w aeropressie stosuje się łagodniejsze kawy, jednak nie jest to sztywnie obowiązująca reguła. Dlatego możemy do zaparzania wybrać po prostu swoją ulubioną kawę. Warto wiedzieć, że jasno wypalone kawy mają najwięcej walorów smakowych, dzięki czemu kawa z tego urządzenia będzie smaczna i aromatyczna.

Jak parzyć kawę w aeropressie?

Najczęściej stosuje się dwie metody parzenia kawy w aeropressie – tradycyjną oraz odwróconą, czyli invert. Metoda tradycyjna umożliwia zakręcenie sitka z papierowym filtrem na cylindrze, przelaniu go wodą i ustawieniu na naczyniu, do którego będziemy przeciskać kawę. Gdy już wykonamy wszystkie czynności, wsypujemy zmieloną kawę i zaczynamy parzenie poprzez wlanie odpowiedniej ilości wody. Następnie wsypujemy kawę, a po wlaniu pierwszej części wody i odczekaniu dolewamy pozostałą część wody. W międzyczasie warto przemieszać kawę w urządzeniu, przez co stanie się bardziej wyrazista.

Z kolei metoda odwrócona invert polega na włożeniu tłoczka do cylindra, gdzie następnie wsypujemy kawę. Zalewamy niewielką ilością wody, odczekujemy, dolewamy pozostałą część wody i znów odczekujemy chwilę. Następnie zakładamy sitko z przelanym wodą filtrem i przekładamy urządzenie na naczynie, w którym będzie znajdować się kawa.

Gdzie kupić aeropress?

Przede wszystkim aeropress jest popularnym urządzeniem, którego coraz chętniej używają miłośnicy kawy, stawiając na tradycyjne metody parzenia. Jeśli szukasz dobrego urządzenia, wybierz aerobie aeropress w sklepie Świat Ekspresów. To możliwość zrobienia wygodnych i szybkich zakupów przez Internet. Z pewnością znajdziesz dla siebie odpowiednie urządzenie do przygotowania ulubionej kawy.

źródło zdjęcia: freepik.com

Aeropress – co to jest?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here