Niewielka kuchnia może stanowić problem dla niektórych miłośników gotowania. Czasami ciężko jest pomieścić w niej wszystkie niezbędne do gotowania sprzęty, garnki i akcesoria. Jest jednak jedno urządzenie, które może zastąpić wiele innych – kombiwar. Ten produkt o niewielkich rozmiarach pozwala na gotowanie, smażenie, pieczenie, podgrzewanie, a nawet grillowanie potraw, dlatego świetnie sprawdzi się w domu każdego amatora gotowania.
Kombiwar – czym jest?
Wiele osób uważa, że kombiwar to takie samo urządzenie jak szybkowar. Nic bardziej mylnego! Urządzenia różnią się funkcją oraz wyglądem. Kombiwar składa się ze szklanej, żaroodpornej misy oraz pokrywy grzewczej. W niej znajduje się halogenowa grzałka, która odpowiada za zmianę energii elektrycznej na ciepło oraz wentylator, który rozprowadza te ciepło po całej misie na zasadzie termoobiegu. To właśnie taka budowa sprzętu pozwala na tak wiele opcji przygotowania potraw. Na pokrywie grzewczej urządzenia znajduje się panel sterowania. W prostszych modelach są to dwa pokrętła, które służą do ustawiania czasu pracy oraz temperatury. W bardziej zaawansowanych sprzętach można znaleźć dodatkowy dotykowy panel sterowania. Warto pamiętać również o tym, że kombiwarem nie jest szynkowar, chociaż ten pierwszy może spełniać funkcję drugiego.
Kombiwar – zalety i wady
Jak każde urządzenie, tak i kombiwar ma swoje wady i zalety. Największym jego plusem jest to, ze w prosty sposób można w nim przygotować potrawy różnymi metodami. Dodatkowo sprzęt wygrywa z tradycyjnym piekarnikiem, ponieważ ze względu na swoją konstrukcję uniemożliwia utratę ciepła. Przygotowane w nim dania są niezwykle soczyste, a dodatkowo zawierają dużo większe ilości substancji odżywczych niż te przyrządzone tradycyjnymi metodami.
Kombiwar jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zdrowo się odżywiać. Funkcja gotowania na parze lub grillowania niewątpliwie okażą się w tym pomocne. Inną zaletą produktu jest jego kompaktowość. Niewątpliwie łatwiej jest schować w szafce kuchennej jedno urządzenie niż kilka. Za zakupem kombiwaru przemawia również prostota obsługi. Spokojnie poradzą sobie z nią osoby starsze oraz ci, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Jedynym minusem, jaki można przypisać kombiwarowi jest ograniczona pojemność szklanej misy. Można również stwierdzić, że tradycyjny piekarnik posiada więcej funkcji pieczenia, ale to zależy już od indywidualnych upodobań użytkownika.
Kombiwar – czym kierować się podczas zakupu?
Warto pamiętać o tym, że zakup takiego sprzętu powinien być przemyślany. Przed dokonaniem zakupu warto zastanowić się nad tym, jakie parametry będą najważniejsze podczas wyboru. Kupując kombiwar dobrze jest spojrzeć na specyfikację i zwrócić szczególną uwagę na:
- Moc – zazwyczaj wynosi ona od 1200 do 1550 W. Wiadomo, że im jest ona wyższa, tym krótszy będzie czas przygotowania dania, jednak urządzenie pobierze również więcej energii.
- Pojemność misy – jeżeli planujemy gotować potrawy dla jednej lub dwóch osób, spokojnie możemy wybrać model o mniejszej pojemności – ok 6 litrów, z kolei w przypadku rodzin lepiej sprawdzą się większe misy.
- Dodatkowe funkcje i akcesoria – producenci często dodają do urządzeń różnego rodzaju gadżety, które mają za zadanie usprawnić korzystanie ze sprzętu. Wiele modeli jest wyposażonych również w dodatkowe funkcje, takie jak samooczyszczanie.