Sezon na grilla rozpoczął się na całego. Jeżeli jeszcze zakup grilla masz przed sobą, przeczytaj koniecznie poniższy artykuł, aby dowiedzieć się m.in.:
- jakie rodzaje grilla wyróżniamy,
- na co zwrócić uwagę podczas zakupu,
- jak czyścić grilla,
- w co dodatkowo może być wyposażony sprzęt.
Jakie są rodzaje grilla elektrycznego?
Każdy miłośnik grilla elektrycznego może powiedzieć, że właściwie dobrany grill elektryczny w dużej mierze decyduje o smaku potraw, które są na nim przyrządzane.
Do najbardziej popularnych grilli należą: węglowe, gazowe i elektryczne. Główną różnicą między nimi jest wytwarzanie ciepła. Skutkiem jest to, ile czasu jest potrzebne, aby przygotować pyszną potrawę z grilla, a także jej smak i aromat. Innymi wyróżnikami są wielkość, wygląd, akcesoria, które można dokupić, jak również cena.
Najczęściej spotykane rodzaje grilla to:
- Grill tradycyjny z rusztem – składa się z grzałki, nad nią montowany jest metalowy ruszt. Dzięki dużej powierzchni można na ruszcie przyrządzić kilka dań jednocześnie. Minusem jest fakt, że tłuszcz, który kapie prosto na odkrytą grzałkę, może być utrudnieniem podczas czyszczenia urządzenia. Jest to uporczywe zwłaszcza jeżeli często i przez długi czas używany jest grill. Bardzo ważne jest, aby grzałka była czyszczona praktycznie po każdym użyciu. Jeżeli tłuszcz pozostanie na grillu, może doprowadzić do jego uszkodzenia.
- Grill tradycyjny z płytą – tradycyjny ruszt jest zamieniony przez teflonową płytę. Dzięki temu tłuszcz nie kapie na grzałkę, ale do dedykowanych rynienek lub do naczynia, które jest podstawione. Duża powierzchnia pozwala na przygotowaniu kilku potraw w tym samym czasie. Dodatkowo grill jest łatwy w czyszczeniu.
- Grill raclette – to urządzenie wielofunkcyjne, które ma kształt koła. U góry można znaleźć grill o formie okrągłej płyty. To właśnie na niej przyrządzane są potrawy. Pod nią umieszczone są mini patelnie. Mogą one posłużyć roztopieniu sera czy usmażeniu jajka sadzonego. Dzięki tej konstrukcji tłuszcz nie jest nigdzie odprowadzany. Gromadzi się on w dedykowanych do tego rynienkach. To bardzo wygodne rozwiązanie dla osób często grillujących.
- Grill elektryczny zamykany – urządzenia tego typu podobne są do opiekaczy do kanapek. Jednak zamiast wydzielonych miejsc na np. chleb tostowy posiada płytę do grillowania. To urządzenie świetnie sprawdzi się podczas przyrządzania mięs, szaszłyków, jak również kanapek np. słynnych panini.
Inny podział, który może pojawić się w przypadku ogrodowego grilla elektrycznego to podział ze względu na wielkość urządzenia. Wyróżnia się wtedy:
- Grille stołowe – mają bardziej kompaktowe rozmiary, dzięki temu świetnie sprawdzą się jako wyposażenie kuchenne.
- Grille stojące – to urządzenia o większym rozmiarze, przypominają one zwykłe grille na węgiel. Świetnie sprawdzą się jako wybór na taras lub do ogrodu. Jedyne co jest potrzebne to dostęp do prądu oraz wystarczająco długi kabel lub przedłużacz.
Kryterium podziału może być również cena. Ceny modeli rozpoczynają się już od około 70-100 złotych. W przypadku modeli otwartych i modeli typu raclette jest to najczęściej wydatek rzędu od 120 do nawet 600 złotych. Podczas zakupu należy uwzględnić, co będziemy chcieli na nim przyrządzać.
Jaką moc grilla elektrycznego wybrać?
Decydując się na zakup grilla elektryczny do ogrodu, warto zastanowić się również, jaką moc powinien on mieć. Wygląda to tak samo jak w przypadku innych urządzeń elektrycznych. Moc jest bardzo ważna. Standardowy grill elektryczny ma moc 1500 W. Urządzenie, które ma większą moc gwarantuje adekwatnie szybsze nagrzewanie się potraw. Większa moc jest jednak równoznaczna z wyższą ceną. Podczas poszukiwań grilla elektrycznego, warto jednak zauważyć, aby miał on moc nie mniejszą niż 1000 W.
Funkcje dodatkowe grilli elektrycznych – na które zwrócić uwagę?
Wybierając grill elektryczny, warto zobaczyć, czy ma on dodatkowe funkcje tj.:
- pojemniki z przyprawami,
- wysuwana deska do krojenia,
- termometr do pomiaru temperatury mięsa.
Te funkcje mogą uprzyjemnić i ułatwić grillowanie.
Co oznacza, że grill jest łatwy w czyszczeniu?
Oczywiście po grillowaniu przychodzi czas na czyszczenie grilla. Warto, aby elementy grilla łatwo się czyściły np. z tłuszczu. Niektóre elementy można myć również w zmywarce. Skraca to czas czyszczenia.
W co dodatkowo może być wyposażony grill?
Kiedy decydujemy się na zakup grilla warto zastanowić się, co właściwie będziemy w nim przyrządzać. Jeżeli będzie to śniadanie, czy obiad, warto wybrać mały grill z pokrywką, który można postawić łatwo na blacie. Jeśli grill ma być używany głównie podczas dużych spotkań rodzinnych, wybierz większy model, na którym przyrządzisz więcej aromatycznych potraw za jednym razem. Natomiast stojący grill elektryczny będzie dobrym rozwiązaniem do postawienia w ogrodzie, na tarasie lub werandzie.
Inne dodatki, jakie może mieć grill to:
- wzmocniona konstrukcja,
- specjalne antypoślizgowe nóżki,
- wszelkiego rodzaju zabezpieczenia.
To niezwykle istotne zwłaszcza, jeżeli decydujemy się na ogrodowego grilla elektrycznego.
Rozpoczęliście już sezon na grilla w tym roku?